17 Ιουν 2013

Η μομπότα, μαγιά της γενιάς μας στην ορεινή Ευρυτανία


Πολλές φορές είχα σκεφθεί να κάνουμε μπομπότα, για να θυμηθούμε λίγο τη "μαγιά" μας. Η μπομπότα με δικό μας καλαμποκάλευρο συμπλήρωνε το ψωμί της οικογένειας, γιατί ποτέ το καθάρειο δεν αρκούσε για όλο το χρόνο. Οπότε, καθημερινά σχεδόν, η οικογένεια είχε και καθάρειο και μπομπότα. Κυρίως η μπομπότα τρώγονταν ζεστή με τυρί ή τριψάνα στο γάλα. Ειδικά το χειμώνα την ψήναμε στο τζάκι και συνόδευε όλα τα φαγητά. Αυτή τη φορά ζύμωσα ένα ταψί μπομπότα με μαγιά, χωρίς κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνω για το σταρένιο. Δηλαδή κανονικά: με νερό ζεστό, λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη, λάδι, μαγιά και τριμένη πορτοκαλόφλουδα. Έβαλα και ένα μέρος, στα έξι μέρη, αλεύρι φαριναπ που "φουσκώνει μόνο του".

Μια ώρα περίπου να "φουσκώσει" στην κουζίνα στους 50 βαθμούς και μια ώρα περίπου ψήσιμο στους 200 βαθμούς. Ούτε γάστρα, ούτε κάρβουνα και στάχτες... Απλά πράγματα. Δείτε τη φωτογραφία για το αποτέλεσμα...

1 σχόλιο:

Melissani είπε...

Φανταστικό φαίνεται, θα το δοκιμάσω σίγουρα, κι εμένα μ αρέσει πολύ το καλαμποκάλευρο