10 Δεκ 2007

Κώστας Ντζιαβός, ο ζωγράφος

Ήταν μια ευχάριστη έκλπληξη το σημερινό μεσημεριανό τηλεφώνημα. Στην άλλη άκρη της γραμμής ο Κώστας Ντζιαβός, άγνωστος για μένα, μου είπε: "Είμαι από τα Πετράλωνα, απ' την Πανα'ιά, και έχω σήμερα στις 7 το βράδυ στην Αίθουσα Τέχνης του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας τα εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής μου". Πώς θα μπορούσα να αρνηθώ σε μια τέτοια πρόσκληση...

Ο Κώστας Ντζιαβός, γιος του Μπαρμπα-Γιώργου Ντζιαβού, που πέθανε σε μεγάλη ηλικία στο Λιανοκλάδι, τελείωσε το γυμνάσιο στη Λαμία και ζει σήμερα στην Καρδίτσα με τις 4 κόρες του, αφού για πολλά χρόνια δούλεψε στην Αθήνα. "Κατάφερε" να τον διώξει η χούντα από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου εργαζόταν, για ένα ποίημα, όπως λέει ο ίδιος, που έκανε κριτική στο καθεστώς των συνταγματαρχών. Στενός φίλος του συμπατριώτη και λογοτέχνη Δημήτρη Σταμέλου, με τον οποίον μοιράστηκε την φτώχεια της Αθήνας τα δύσκολα εκείνα χρόνια.

Είναι η πρώτη του έκθεση, που την έκανε χωρίς καμιά τυμπανοκρουσία. Και για να γίνει τον πίεσαν αρκετά οι κόρες του, όπως λέει, και ιδιαίτερα η κόρη που τελείωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών, ζωγράφος - εκπαιδευτικός σήμερα στην Καρδίτσα, όπου διατηρεί και εργαστήρι. Εκεί ο Κώστας, στο εργαστήρι της κόρης του, έκανε και τη δική του ζωγραφική περιπλάνηση. Το θαυμάσιο έργο του είναι τοπία της ελληνικής φύσης, σε λάδι τα περισσότερα και ορισμένα με ακρυλικά, με φυσικά χρώματα, όπου κυριαρχεί το πράσινο.

Συγχαρητήρια Κώστα. Είναι τιμή για το χωριό μας. Καλή επιτυχία στις καλλιτεχνικές σου προσπάθειες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: